Що можна давати дітям у сховищі: новий офіційний перелік продуктів
Постановою Кабінету Міністрів України від 08 жовтня 2025 р. № 1280 затверджено додаток 16 до норм харчування - «Рекомендований перелік та норми споживання харчових продуктів під час перебування у захисних спорудах цивільного захисту». Документ визначає, чим можна годувати дітей, педагогів та працівників під час перебування в укриттях, якщо приготування гарячої їжі неможливе.
До переліку дозволених продуктів входять:
- Вода у герметично закритих бутлях або пляшках.
- 100% фруктові соки (пастеризовані або стерилізовані).
- Молоко пастеризоване або ультрапастеризоване тривалого зберігання.
- Галетне печиво або хлібці з низьким вмістом солі та цукру.
- Готові м'ясні, рибні та комбіновані м'ясо-овочеві консерви, каші з м'ясом (з обмеженим вмістом солі).
- Консервовані овочі з низьким вмістом солі.
- Консервовані бобові (горошок, квасоля, кукурудза).
- Консервовані фрукти без доданого цукру.
- Супи ліофілізовані або сублімовані (у пакетах для швидкого приготування).
- Білкові або фруктові батончики без доданого цукру.
- Сухі пластівці або гранола з низьким вмістом цукру.
- Сушені фрукти без доданого цукру.
- Горіхи та насіння (без солі та цукру).
- Порційний мед або джем.
- Чай пакетований.
Для кожної вікової групи (від 1 року до 18 років і дорослих) у документі визначено добові норми споживання води, соків, молока, консервів, печива, каш та інших продуктів.
Такі запаси мають забезпечити не менше ніж 48 годин безперервного перебування дітей і працівників у сховищах.
Джерело: постанова Кабінету Міністрів України від 08.10.2025 № 1280
Розділи
- Правила прийому до закладу дошкільної освіти
- Управлінська діяльність. Прозорість та інформаційна відкритість закладу
- Методична служба
- Освітня діяльність. Інклюзивна освіта Моніторинг якості освіти
- Медичне обслуговування
- Фізкультурно-оздоровча робота
- Музична скарбничка
- Психологічна служба
- Створення сучасного розвивального простору ЗДО
- Інформація про використання публічних коштів